Ekonomi

Tekfen Holding’in kurucularından Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti.

Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit, 98 yaşında hayatını kaybetti.

Tekfen Holding’den yapılan açıklamaya göre Gökyiğit’in naaşı, yarın Fatih Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na defnedilecek.

TEMA Vakfı’nın kurucularından Gökyiğit’in vefatının ardından TEMA Vakfı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Kurucu Onursal Başkanımız ve Yaprak Dedemiz Ali Nihat Gökyiğit’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine başsağlığı dileriz. tüm ülkemiz.” ifadeler yer aldı.

Tekfen’in kuruluşu

Ali Nihat Gökyiğit, 23 Şubat 1925’te Artvin’de doğdu. Ailesi “Gogitoğulları” olarak bilinen Artvin’in köklü ailelerinden birine mensup olan Gökyiğit, ilk ve orta okulu Artvin’de bitirdikten sonra lise eğitimi için İstanbul’daki Robert Kolej’e gönderildi. Gökyiğit, daha sonra Tekfen’i kuracağı Feyyaz Berker ile Robert Kolej’de tanıştı. Çalışkan bir öğrenci olan Gökyiğit’in hedefi amcaları gibi mühendis olmaktı. Bu nedenle liseden mezun olduktan sonra Robert Kolej İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ne kaydoldu.

1946 yılında Robert Kolej’den başarıyla mezun olan Gökyiğit, yüksek öğrenimi için ABD’ye gitti. 1948’de Michigan Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu, ilk iş deneyimini ABD’de edindi ve 1949’da yurda döndü.

Gökyiğit, askerlik görevinin ardından Türkiye’de inşa edilen NATO havalimanlarından sorumlu bir konsorsiyumda mühendis olarak Balıkesir, Eskişehir, Adana ve Ankara’daki havalimanı inşaatlarında yer aldı. 1953 yılında Bayındırlık Bakanlığı’na geçti ve Konya Havalimanı inşaatının kontrolünü üstlendi.

Hem özel sektörde hem de devlette deneyim kazanan Gökyiğit, 1956 yılında Bayındırlık Bakanlığı’nda da görev yapan Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile birlikte Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) şirketini kurdu. Başlangıçta sadece mühendislik müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957 yılında Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne adım atmıştır.

Üç ortak arasındaki uyumlu işbirliği, Tekfen İnşaat’ın sonraki yıllarda hızla büyümesini ve Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik şirketlerinden biri olmasını sağlamıştır. İnşaat işlerinin yanı sıra 1964 yılında Tekfen ampul fabrikasının kurulmasıyla sanayi sektörüne adım atılmıştır. Bu yatırımı Mis Süt (1976) ve Toros Tarım (1981) gibi diğer sanayi yatırımları izlemiştir. Tekfen Dış Ticaret ile Tekfen ihracatı (1981); Tekfenbank ile bankacılık (1989); Belpri (1988) ve Makro (1993) ile Perakende; Akmerkez (1993) ve Tekfen Gayrimenkul (2000) ile gayrimenkul geliştirme gibi alanlarda büyüyerek Türkiye’nin önde gelen topluluklarından biri haline geldi.

TÜSİAD’ın kuruluşuna katıldı

Türkiye’de özel sektörün ülke sorunlarının çözümüne ve toplumun kalkınmasına katkı sağlaması gerektiğine inanan Ali Nihat Gökyiğit, 1969 yılında uluslararası öğrenci derneği AIESEC Türkiye’nin başkanlığını üstlendi ve bu misyonunu 2004 yılına kadar sürdürdü. 1971 yılında TÜSİAD’ı kurmuş ve 1985-1987 yıllarında Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır.

Türkiye’nin bir özel sektör kuruluşu olarak dünyaya açılmasında etkin rol oynayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) kuruluşunda etkin rol oynayan Gökyiğit, 1988- 2005 ve Türk-Sovyet İş Konseyi (sonraki) üyesiydi. Türk-BDT İş Konseyi’nin kurucu başkanıydı. Bu dönemde Orta Asya’daki Türk dünyası ile Türkiye arasında köprülerin kurulmasına katkıda bulunan Gökyiğit, bu çabalarından dolayı Türki Cumhuriyetler cumhurbaşkanları tarafından “Aksakal” lakabıyla onurlandırılmıştır. Gökyiğit, yıllarca Gürcistan ve Kazakistan Fahri Konsolosluk görevlerini üstlendi.

Gökyiğit, 1992 yılında Karadeniz Ekonomik İşbirliği Konseyi’nin kurucu başkanı olarak Türkiye temsilcisi oldu ve bu bağlamda 1995 yılında İstanbul’da “İkinin Hikayesi” adıyla düzenlenen Güç Konferansı’nın kurucusu ve eşbaşkanı oldu. Denizler”. Bu konferans 2005 yılına kadar “Doğu Batı ile Buluşuyor” adı altında devam etti. Bugün Türkiye’nin en değerli sanat kurumlarından biri olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın temelleri, Karadeniz Oda Orkestrası ile aynı dönemde, Ali Nihat Gökyiğit’in desteği ve kurucu şefi Saim Akçıl’ın desteğiyle atıldı. “Üç Denizin Sesi” olarak da bilinen Tekfen Filarmoni, Türkiye ile çevre ülkeler arasındaki dostluk bağlarını geliştirmeyi amaçlayan bir barış girişimi olup, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin kültür ve sanat yaşamına katkı sağlamaktadır.

Çevreyle ilgili çalışmaları onu “Yaprak Dede” lakabıyla tanıdı.

Dünya görüşü, “Sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik ilkelerini her zaman iş hayatımın ve girişimlerimin ayrılmaz bir parçası olarak gördüm. Sorunlar için başkalarını suçlamak yerine, ‘Ne yapabilirim?’ “Kendimi sorgulamayı her zaman tercih etmişimdir” şeklinde özetleyen Gökyiğit, 1992 yılında Hayrettin Karaca ile birlikte TEMA Vakfı’nı kurarak “bir tutku” olarak nitelendirdiği çevre çalışmalarını başlattı. 1995 yılında Nezahat Gökyiğit Botanik’in kuruluşuna başladı. Bugün yılda 500 bin ziyaretçisi olan eşinin anısına İstanbul’daki bahçesi… Hayatının büyük bir bölümünü adadığı çevre çalışmaları ona “Yaprak Dede” lakabıyla ün kazandırdı.

1999 yılında çevre konusundaki çalışmalarını hem sürdürmek hem de kurumsallaştırmak amacıyla Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’nı kurdu. Kırsal kalkınma, biyoçeşitliliğin korunması ve botanik alanlarında çok sayıda projeye destek veren ANG Vakfı’nı, 2005 yılında Türkiye’nin ilk endüstriyel ağaç yetiştiriciliği girişimi olan ENAT izledi. Gökyiğit, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. 2007 yılında Türkiye’ye “yeşil bina”

Ali Nihat Gökyiğit, Cumhurbaşkanlığı tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası”, TBMM tarafından “Üstün Hizmet Ödülü”, Japonlar tarafından “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Düzeni ve Boyun Bağı” ve Galatasaray Çevre Ödülü ile onurlandırıldı. devlet. Pek çok ödülün yanı sıra Boğaziçi ve Çukurova Üniversitelerinde fahri doktorluk, Gaziosmanpaşa Üniversitesinde fahri hekimlik unvanlarına layık görülen Gökyiğit, bu kadar işi bir insanın hayatına nasıl sığdırabildiğini soranlara sırrını şu sözlerle açıkladı: ” doğa ve insan sevgisi”.

haber-sariveliler.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu