İpek Kıraç ile İnan Kıraç arasındaki miras kavgası büyüyor: Tutuklama kararı İnterpol’e gönderilebilir
İş adamı İnan Kıraç ile kızı İpek Kıraç arasındaki çekişme, İnan Kıraç’ın uluslararası alanda yaptığı hukuki hamlelerle bambaşka bir boyuta taşındı. Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un 15 Eylül 2020’de hayatını kaybeden kızı Suna Kıraç’ın eşi İnan Kıraç, sahibi olduğu Kıraça Holding ile de Türkiye’nin en zengin iş adamları arasında yer alıyor.
12Punto’da yer alan habere göre Kıraç, geçtiğimiz günlerde evlatlık aldığı kızı İpek Kıraç’ı evlatlıktan reddettiğini ve soyadını kullanmasını istemediğini açıklamış, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi İpek Kıraç’a ciddi suçlamalarda bulunmuştu. İnan Kıraç, İpek Kıraç’ı tüm mal varlıklarına el koymakla suçlayarak, emanet olarak verdiği Kırpart ve Kök Ziraat şirketlerinin hisselerine el konulduğunu iddia etti.
Aralarında gerginlik artan İpek Kıraç ile İnan Kıraç, karşılıklı olarak dava açtı. Öte yandan İnan Kıraç’ın evlatlık kızı İpek Kıraç’a yurt dışında açtığı davaların içeriği ve kapsamı ortaya çıktı.
FRANSIZ AVUKAT FAALİYETTE
İnan Kıraç’ın, Fransa’da Paris ve Cenevre barolarına kayıtlı avukatlarla ortaklaşa hizmet veren VEY & Associes hukuk bürosuyla anlaşma yaptığı ve davaların takibini ünlü Fransız avukat Antoine Vey’in üstlendiği öğrenildi. ve tüm hukuki süreç.
Bu kapsamda İnan Kıraç’ın avukatları İpek Kıraç hakkında Fransa ve Lüksemburg’da çeşitli davalar açtı. Açılan davalar doğrultusunda soruşturma ve yargılamalar devam ediyor.
İnan Kıraç ve Fransız avukatları, İpek Kıraç’ın manevi babasının bilgisi dışında başta İngiliz Virgin Adaları olmak üzere çeşitli vergi cennetlerinde kayıtlı şirketler kurduğunu ve bu şirketleri babasına ait bazı varlıkları zimmete geçirmek için kullandığını iddia ediyor.
İpek Kıraç’a yönelik suçlamalar bununla sınırlı değil. İnan Kıraç’ın Lüksemburg’da kurduğu şirketlerden biri olan Crendal Finance, İpek Kıraç’ın danışmanları tarafından Britanya Virjin Adaları’na kayıtlı şirketlerden birine devredildi. Kullanımını devraldığı iddia ediliyor.
SUÇLAMALAR
Avukatların İpek Kıraç hakkındaki suçlamalarının temelini belgede sahtecilik, geçersiz belgelerle mallara el konulması, ikamet dokunulmazlığını ihlal ve hırsızlık oluşturuyor. İpek Kıraç hakkındaki bu tezler, 24 Nisan 2023’te Paris Savcılığı’na suç duyurusuna dönüştü. Suç duyurusunun Paris Savcılığı’nda incelemeye alındığı öğrenildi.
SORUŞTURMA ULUSLARARASI BİR BOYUTA GELİŞEBİLİR
Paris Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Türkiye, Lüksemburg ve Britanya Virjin Adaları’nı kapsayan uluslararası işbirliğine davette bulunabileceği öngörülüyor. Gelişmeler, Koç Holding’in üst düzey yöneticilerinden Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç için büyük tehlike oluşturdu.
İPEK KIRAÇ İÇİN TUTUKLAMA KARARI INTERPOL’E GÖNDERİLEBİLİR
Kıraç’ın Fransız sorgu hâkimi tarafından ifadeye çağrılması ve bu çağrıya yanıt vermemesi halinde hakkında yakalama kararı çıkarılacak. Tutuklama emrinin Fransız yetkililer tarafından Interpol’e iletilebileceği öğrenildi. Fransız maddelerine göre belgede sahtecilik ve sahte belge kullanımı 3 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasıyla cezalandırılıyor.
Manevi baba İnan Kıraç ile işadamı İpek Kıraç arasındaki çekişme medyada detaylı olarak yer aldı. Evlat edinilen babasının tutumunun üzücü olduğunu söyleyen İpek Kıraç, “Ben davanın görünen tarafı olsam da babam İnan Kıraç aslında eşi Suna Kıraç’a ve onun son isteklerine dava açıyor. Zamanla eklenen yeni davalar ve son olarak da evlat edinmenin reddi “Mahkemenin talebi üzerine hakkımda yeni bir dava açıldı. Babam tarafından basına verilmiş gibi görünen ve gerçeği yansıtmayan haberler üzerinden bana karşı bir algı yönetimi yapılmasına izin verilmesini doğru ve adil bulmuyorum” dedi.
İpek Kıraç, Forbes’un yeni güncellediği Türkiye’nin en zenginleri listesinde 2,8 milyar dolarlık servetiyle Murat Ülker ve Semahat Sevim Arsel’in ardından üçüncü sırada yer alıyor.
(HABER MERKEZİ)